ΠΑΡΕΑ ME THN ΕΝΙD BLYTON

H Enid Blyton ήταν Αγγλίδα συγγραφέας του 20ου αιώνα, γνωστή και ως Mary Pollock. Στην Ελλάδα έγινε διάσημη με τις περίφημες τρείς σειρές βιβλίων της που όλα τα παιδιά που μεγάλωσαν στις δεκαετίες '80 και '90 λίγο-πολύ έχουν διαβάσει. Ήταν δασκάλα και το συγγραφικό της έργο αποτελείται από πάνω από 800 διηγήματα. Στην Αγγλία έγινε γνωστή με τα βιβλία του Noddy, τις σειρές διηγημάτων Malory Towers, St. Claire και Banery Mystery αλλά τα διηγήματα που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή ήταν τα εξής:


1. Οι Μυστικοί Εφτά (Secret Seven Society) είναι μια παρέα επτά παιδιών που λύνουν αστυνομικά μυστήρια ενώ παράλληλα πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο. Στα 15 βιβλία της αγγλικής έκδοσης τα ονόματα των ηρώων είναι Peter, Janet, Jack, Barbara, George, Pam και Collin. Στην ελληνική μετάφραση όμως συναντούμε τον Πέτρο, τη Τζένη, το Γιάννη, τη Βαρβάρα, το Γιώργο, την Παυλίνα και το Νικολό, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει ο σκύλος Σκάμπερ. Τα βιβλία γράφτηκαν κατά το διάστημα 1949-1963 και εκδόθηκαν στην Ελλάδα από την Gutenberg τη δεκαετία του '80.




2. Τα Πέντε Λαγωνικά και ο Σκύλος (Five Found-Outers and Dog) είναι μια παρέα πέντε παιδιών  (μεγαλύτερων σε ηλικία από τους Επτά) που λύνουν αστυνομικά μυστήρια κάθε φορά που συναντιούνται στις σχολικές τους διακοπές. Ήρωες είναι ο Φρειδερίκος Αυγερινός (ή "Χοντρούλης"), αρχηγός της παρέας και άσσος των μεταμφιέσεων, ο Άρης και η Ρίτα (αδέρφια), ο Πίπης και η Μπέττυ (επίσης αδέρφια) και ο σκύλος Μπάστερ. Η... μαρμάγκα της μετάφρασης έφαγε τα πραγματικά ονόματα των παιδιών που είναι: Frederick Algernon Trotteville (or Fatty) αντί για Φρειδερίκος Αυγερινός, Larry-Daisy -αντί για Άρης και [Μαργα]Ρίτα- και Pip-Bets αντί για Πίπης και Μπέττυ. Ξεχωριστή θέση κατέχει ο ανεκδιήγητος αστυνομικός Γκούνης (Mr Goon) που είναι όλα τα λεφτά! Η Βlyton έγραψε τις 15 περιπέτειες των Λαγωνικών ανάμεσα στο 1943 και στο 1961 και η Gutenberg τα εξέδωσε στη δεκαετία του '80.


3. Οι Πέντε Φίλοι (The Famous Five) είναι πέντε προέφηβοι που μπλέκονται τυχαία σε περιπέτειες κατά τις σχολικές τους διακοπές. Η παρέα αποτελείται από τα τρία αδέρφια Τζούλιαν, Ντικ και Άννα, την φίλη τους Τζωρτζίνα (όλοι όμως τη φωνάζουν Τζωρτζ) και τον πανέξυπνο σκύλο Τίμμυ. Ως τελευταία εκδοθέντα διηγήματα διατήρησαν τα αρχικά ονόματα των πρωταγωνιστών. Οι περισσότερες περιπέτειες των παιδιών λαμβάνουν χώρα στο εξοχικό της Τζωρτζ, το Κιρρίν Κότιτζ (άλλστε "Κιρρίν" είναι το επίθετο της Τζωρτζ). Η συγγραφέας μας παρέδωσε 21 περιπέτειες σε 20 χρόνια (1942-1962) ενώ το ITV τις μετέφερε στην τηλεόραση το 1978-79. 



Η Enid Blyton πέθανε στα 71 της χρόνια χτυπημένη από τη νόσο του Alzheimer. Τα διηγήματά της είναι ευκολοδιάβαστα, ενδιαφέροντα και αποτελούν ξεχωριστή παρέα για τα παιδιά που τα προτιμούν.

ΝΕΩΤΑΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΛΗΣ ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΗΣ (1967)

ILKOKUMA: ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Κάτι διαφορετικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον σήμερα. Ένα από τα σχολικά βιβλία που χρησιμοποίησαν τα μεινοτικά σχολεία της Θράκης κατά τη δεκαετία του '90. Γράφτηκε από τον Ίμβριο ισλαμολόγο Στράτο Ζεγκίνη, τότε καθηγητή του ΠΤΔΕ Φλώρινας. Είναι γραμμένο με τα παιδαγωγικά πρότυπα των παλιών βιβλίων της γλώσσας και χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές μαθαίνουν να γράφουν σωστά τα γράμματα της τουρκικής γλώσσας και στο δεύτερο διαβάζουν μικρούς και εύκολους διαλόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μειονοτικά σχολεία διορίζονται ως δάσκαλοι της τουρκικής γλώσσας μόνον απόφοιτοι της ΕΠΑΘ (Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη). Οι μαθητές μέχρι κάποια ηλικία πρέπει να γνωρίζουν τουρκικά (ως μητρική γλώσσα), ελληνικά (ως γλώσσα του κράτους), αραβικά (ως γλώσσα του Κορανίου) και αγγλικά (ως ξένη γλώσσα).

Παλιά σχολική γιορτή

Η φωτό απεικονίζει μαθήτριες σε σχολική παράσταση. Τα ονόματα των μαθητριών δεν τα δημοσιεύουμε αλλά υπάρχουν πλέον στο αρχείο του σχολείου μας. Ευχαριστούμε πολύ τη Λίνα Ματσαμάκη που μας έστειλε τη φωτό με e-mail.